Welcome Back Log In Create Account

Site 58mm cu diametru interior mai mic

Sitele astea deschid niste combinatii interesante de pucuri inalte ,variatii mari de restrictie de debit.Poti sa iei din asta o invitatie sa abordezi extractiile altfel. Un open boiler lever e un prilej bun sa experimenezi si sa cunosti.Iei din China un lever la pret ok ,cel mai ieftin refractometru cu putinta,si faci cafea cum vrei tu, si uite asa rupi ciclul asta de contagiune informationala.
Cand echipamentul devine o limita in manifestarea know how-ului tau, atunci schimbi.
Nu schimbi Lelit pe Profitec si Eureka pe MK cu rezultate relativ similare.

Reply
Da, e clar ca trebuie sa ies din cercul asta vicios "grind finer", "pull longer" etc.
Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
(26-05-2026, 12:33)CatalinH Wrote: ...cel mai ieftin refractometru cu putinta...

sub 100 lei adica...
https://www.emag.ro/refractometru-zahar-...DGJLD3YBM/

Si, inainte sa fluierati, lecturati aici inca o deschidere de orizonturi...
https://medium.com/data-science/affordab...367efb5aa4

...csf, inca unu care "inginereste" cafeaua in loc sa o guste...

Reply
Da ,iti iei refracometru sa ai un sistem de control al tau.In 95% din cazuri nu il folosesti.Il scoti cand ai dileme din astea 1:3 in 50s  si acru de zbiara, cand faci salturi de la pucuri de 10mm la 20 plus ,la schimbat de cosulete.
Te intereseaza mai putin comparatii cu alta lume in ceea ce privesc rezultatele masuratorilor.Iti faci un sistem de masurat constant (adica nu masori un shot imediat ce iesei din grup si al doilea dupa 20 min de stat in ceasca,incerci sa mentii temperatura cafelei masurate la nivelul camerei si nu te mai pacaleste nimic).

Reply
Azi am facut teste cu o punga de 250 de grame, si intre 1:2.5 in 40, 35 si 25 de secunde nu e nicio diferenta, tot aciditate am in ceasca... Daca vrea cineva 2 asemenea site, si nu are chef sa mai astepte dupa ele de pe aliexpress, PM :)
Pot fi boabele mele, poate chiar nu stiu eu sa scot ceva cu ele.

Reply
I just found this on AliExpress: ibetyouibetyouAlikisscafe Step Down Portafilter Basket Variable Diameter 51 54 58mm Delonghi Breville Gaggia Espresso Accessories Barista Toolhttps://a.aliexpress.com/_EwLHHRo
mi-a sosit jucăria și pot spune că am alt gust in ceașcă, mai trebuie să fac unele ajustări la râșniță. Trebuie să macin mult mai grosier. Arată bine ,nu văd nimic suspect, e lucrată frumos, calitate.
lelit mara x v2 si eureka mignon xl 

Reply
Ca cea postata in pagina anterioara #73, adica asta:

(21-05-2026, 20:31)FlorinO Wrote: https://www.aliexpress.com/item/1005012285726594.html

Titlul complet ar fi...
"Alikisscafe Step Down Portafilter Basket Kit Variable Diameter 51mm 54mm 58mm Convex Billet Espresso Accessories Barista Tool"
... oricum Ali nu va lasa sa introduceti la cautare asa mult, se opreste dupa cuvantul "Variable", dar e de ajuns, va apar cateva rezultate.

Reply
Am mai incercat cu niste boabe, same result - acid, indiferent de rasnire, cantitate, etc. :(

Reply
Au ingustat si mai mult, incearca acum 36 mm... 36 cilindric, nu diametru de iesire la trompeta !!!

https://www.graph.coffee/product-page/co...p-down-kit
https://rmckeon.medium.com/graph-coffee-...d0e7bc489c

Deja mi se pare ca incearca sa storca prea mult din subiectul asta...
Daca ramaneau la 49 mm, as zice ca era suficient.
Sau, mai stii, incearca sa extinda conceptul Deep27 de la pour over la espresso... Confused

Reply
Renato eu am incercat exact cum ai spus tu.
Am luat o sita Ikape conica de 18 g si din toate incercarile, de fiecare data atat pe profitec cat si pe Micra mi-a scos multa mai aciditate decat pe VST sau Pesado. 
Deci ori nu am facut eu ceva bine si e foarte posibil ori sita asta nu favorizeaza reducerea aciditatii

Eu am ajuns la concluzia ca tot sitele de la vst sau pullman876 sunt mai ok. Sau sita Micra din fabrica

Reply
Exact asta am experimentat si eu, aciditate crescuta indiferent de curgere...

Reply
Am mai scris si in alte topice pe alte subiecte... tot ce apare nou nu apare avand drept target bautorii de traditionale.
Pe tarlaua aia lucrurile au ramas incremenite in timp, ca acum 60 ani, a se vedea clipul postat chiar azi aici
Si e normal sa nu se ceara schimbari in echipamente, din moment ce nu se urmareste nici o schimbare in primul rand in modul de prajire... de ce ar vrea sa se schimbe extractia? Confused
Iar third wave, tot ce apare nou din anii 90 incoace, are drept unul din elementele definitorii aciditatea crescuta.

Quote:It prioritizes ... lighter roasts to preserve natural flavors...
Flavor Profile: Instead of dark, bitter roasts, the focus is on tasting notes like floral, fruity, and sweet

Reply
Și peste câțiva ani
Oh.....all this time DeLonghi was right Tongue
[Image: hiPAAbq.jpeg]
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Nu e chiar asa, nu vom ajunge acolo niciodata... extractia presurizata este ceva semnificativ ca dinamica, si intotdeauna va extrage prea mult, ca si moka pot-ul.
Dar sa ingreunezi tranzitul din proiectarea sitei, la cafelele light, e ceva logic... daca ele singure nu sunt capabile sa opuna rezistenta, si nici nu vrei sa dai in macinaturi excesiv de fine, nu iti mai ramane decat sa scazi presiunea, daca vrei un tranzit de macar 20 secunde.

Reply
Cum este pucul la voi? La mine este foarte umed, măl. Nu este ferm ca la cealaltă sită

Reply
Folosesti puck screen ?

Daca nu, ar ajuta... eu chiar nu mai concep fara ...

Reply
Eu folosesc ocazional sita Sorks 58/49 care in care se recomanda teoretic 18-20g cafea. In practica sa o umplu pana la jonctiune trebuie sa dozez 22-23g cafea ,peste pun screen si peste un arc ca sa reduc suplimentar headspace.E un pic socant sa pui atata cafea in sita dar cam asta e necesar.

Gaseste un nivel de rezistenta a pucului care sa iti permita o curegere ce iti da maximul de corp pe sita respectiva si cauta sa obtii rezistenta prin puc inalt si macinatura groasa in detrimetul unei doze fixe si macinatura fina.Have fun with it.

Reply
(31-07-2026, 07:09)FlorinO Wrote: Cum este pucul la voi? La mine este foarte umed, măl. Nu este ferm ca la cealaltă sită

Si la mine cam aceeasi problema, cat m-am jucat cu sitele astea, pucul iesea o fleasca. Nu stiu, poate zilele astea daca am chef ma mai joc, am alta cafea, vedem ce iese.

Reply
Cat spatiu este deasupra pucului la una, cat este la alta ?
Apa de acolo ramane la sfarsitul extractiei, nu o absoarbe nimeni inapoi in masina... asa ca... nu stiu de ce va asteptati sa fie pucul uscat ? Confused
Nu e ca la lever, unde mai dau o data la manivela si purjez apa din puc in alt recipient, si la final iese aer din sita, adica puc uscat fortat.
Tot ce poti face ca sa ai balta mai mica, dar nu zero ! este sa umpli spatiul cat mai bine... cafea sau puck screen.
Si sa rasnesti mai grosier, puckurile astea inalte tocmai asta urmaresc.

Reply
Folosesc puck screen . Pun 18,19 grame și cam rămâne spațiu sus cu toate că am puck screen. Dar mai grosier curge prea repede

Reply
Ciudat... ideea palniei conice este ca se creeaza o tasare natura a cafelei la baza, care, impreuna cu grosimea mai mare a puck-ului, il face rezistent la penetrare, daca macinatura ramane aceeasi. Deci, permite macinatura mai grosiera.
Si experienta mea arata la fel... doua site, una cilindrica si una conica, cea cilindrica modata ca sa aiba acelasi numar de gauri ca cea conica, aceeasi cantitate 14g.
Daca vreau aceasi extractie, timp si presiune, la cea conica macin pe 10, la cea cilindrica macin pe 8.
Sau, la aceasi macinatura, apas mai usor, cam cu 1-2 bari in medie, ca sa obtin acelasi timp.

Reply
Renatoa ai aparat pe 54mm?
Dețin iKape Convex 54mm dar nu imi place ca are o buză care nu te lasă să tampezi și e foarte ciudat ca rămâne și cafea pe buza. O să revin cu poze.

Reply
53.
Chestia cu tasarea sub influenta presiunii o scriu si cei de la Ikape unde, mergand pana la afirmatia ca pentru anumite cafele nici nu mai e nevoie de tampare, ci doar uniformizare si apasare usoara.

(03-08-2026, 13:17)Cristiam Wrote: Renatoa ai aparat pe 54mm?
Dețin iKape Convex 54mm dar nu imi place ca are o buză care nu te lasă să tampezi și e foarte ciudat ca rămâne și cafea pe buza. O să revin cu poze.

Reply
Am făcut teste de la ultima postare cu iKape convex 54mm. Foloseam arcul interior de la portafiltru și nu cel primit cu sita iKape și de aceea se strângea foarte greu portafiltru pe grup și simțeam că nici headspace nu ar fi îndeajuns. Am încercat să il mai pun dar intra foarte greu sita si am zis să rămân pe același.
Am testat și cu o unealtă de la FusedVision să văd dacă are indeajuns spațiu și am cumpărat și filtre de hartie de 54mm și acum încap 16-17g de cafea. 
Momentan nu am găsit încă un mod de lucru frumos și fac multă mizerie deoarece dosing ringul nu stă lipit cu magneții de sită și tot cade cafea pe lângă.
De gust încă nu sunt sigur dacă îmi place mai mult decât IMS dar n-am avut nici cafele prea reușite ultimele doua săptămâni încât să îmi dau seama.
La un light-medium din columbia pentru a evita gustul acru a trebuit 17g in cu 58g out.
Partea bună e că numai am channel deloc și se păstrează aparatul curat.
[Image: R83tejO.jpeg]

Reply
Semnalez ceva uosr off-topic, sunt cu diametru mai mic, dar totusi flow restrictionat din numarul de gauri.

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid232044

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)